New Age, Reiki, Yoga, mentalitatea „noii conștiințe religioase”, câți oameni se pierd în această mentalitate modernă (I)

yoga, reiki, new age

Mentalitatea „noii conștiințe religioase” se manifestă, în primul rând, în convingerea că toate religiile sunt egale, spun același lucru, numai că în moduri diferite. Această idee este atrăgătoare pentru că pare să le dea tuturor aceleași șanse. Se spune despre fiecare că este un sistem de „Iluminare spirituală”, sistem constituit și proiectat pentru a te conecta cu Sursa Universală de iubire , lumină și armonie. Ajută la înlăturarea comportamentelor și atitudinilor Ego-ului, mânia, supărarea, îngrijorarea sau suferința. Acestea toate, neînlăturate, împiedică trezirea spirituală a omului.

Reiki – cuvântul japonez „REIKI” înseamnă „energie vitală (ki) de proveniență spirituală (rei)”. Adepții spun că „energia REIKI” este o energie de natură necunoscută științei actuale, dar care există şi se manifestă în mod clar prin efectele sale benefice asupra ființei umane. La ei, noţiunile de bine şi de rău sunt relative şi iluzorii și, de aceea, acțiunile și comportamentele nu le putem clasifica în morale sau imorale. Adepții afirmă că vor să înfrumusețeze natura și viața, vor să curețe oamenii de rele și de gândurile lor negative.

Dar, care sunt urmările pentru cel care se hotărăște să adere la acest curent, tot mai modern și mai acceptat azi? Aș zice că amestecarea religiilor, prin dispariția unui sistem de referință, ia omului noțiunea de bine și de rău, respectiv capacitatea de a face distincție între ele. Un om care acceptă cu ușurință și ce e bine și ce e rău, poate fi ușor manipulat. În învățăturile acestor mișcări, atașamentul înseamnă alipirea sufletului de ceva sau de cineva, părinți, persoana iubită, copii, profesie, obiecte, această alipire producând un rău persoanei de care se atașează, în același timp suferind și cel care se atașează. O faptă făcută cu alipire (atașament), adică dacă ajuți pe cineva mișcat de dragoste, sau plin de compătimire, fapta este considerată alipire și, prin urmare, preiei karma, iar aceasta va influența ciclurile reîncarnărilor tale. Sau, mai bine zis, este o greșeală să faci milostenie, să îți ajuți aproapele, să îți pese de necazurile altora și cea mai mare greșeală este să nu-ți deschizi mintea, să rămâi închistat în dogme, să nu lași sinele să se dezvolte, să nu te iubești pe tine.

New Age (Noua Eră)

Este un curent spiritual occidental, apǎrut după jumătatea secolului 20.Curentul New Age este un sincretism în care sunt îmbinate filozofii și religii, ignorându-se deosebirile dintre ele, căutând doar punctele comune ale acestora. Ideile comune ale adepților sunt: orice formă organizată a religiilor nu este bună, creștinismul ne ține în beznă, dogmele bisericii au făcut atâta rău, preoții și bisericile sunt inutile. Toți suntem purtători de energie, avem puteri intuitive, extra-senzoriale, magice, supraomenești şi puteri ale minții cu însușiri tămăduitoare. Cred în reîncarnare, în îngeri, în forța Energiei Universale, pe care o numesc Sursă. Mai toți se folosesc de tehnici orientale pentru a pătrunde în tărâmul spiritual: spațiul eteric, astralul, RTZ = real time zone. Concepția lor se rezumă la: te naști pentru că tu ai ales să ai experiența din viața asta, să cunoști cât mai multe, când mori ai de ales între a te reîncarna pentru o nouă experiență pe Pământ sau să te plimbi prin planurile astrale. Termenul contemporan de New Age (Noua Eră) este luat din astrologie.

Teoria astrologilor este că, la fiecare aproximativ 2100 de ani, intrăm într-o eră nouă. Adepții Noii Ere susțin că în perioada de glorie a Imperiului Roman soarele a intrat în zodia Peștilor și așa a început „Era Peștilor”. Aceasta este perioada în care s-a născut Iisus Hristos, perioada Creștinismului. Adepții New Age spun că aceasta a fost o perioadă a restricțiilor, a îngustimii concepțiilor, a controlului făcut de preoți, a prigonirii oamenilor liber cugetători, a războaielor, a colonialismului, a distrugerii naturii și altele. Acum, această eră se încheie şi începe o nouă eră, Era Vărsătorului.

Acest curent folosește foarte multe simboluri și mantra, care nu sunt niște simple embleme ale mișcării, ci simboluri cu un conținut mai mult ocult și mantra din limba sanscrită, prin care se invocă, în mod conștient sau inconștient, forțele malefice (mantra = vers vedic cu valoare magică). Simbolurile sunt chei care deschid porți către alte dimensiuni, sunt, de fapt, inscripții grafice care pot fi traduse în text ca: „Umanitatea și Divinitatea se unesc pentru a forma un Întreg!, Toată puterea Universului aici, acum!, Divinitatea din mine salută Divinitatea din tine!”. Aceste texte susțin un Dumnezeu impersonal sau existenţa unei lumi spaţio-temporale iluzorii.

Cele mai uzuale sunt:

  1. Arcada cerească este simbolul cel mai des folosit. Simbolizează puntea dintre om și Marea Energie Universală. Simbolul este o arcadă în culorile curcubeului.
  2. Numărul 666. Este numărul Antihristului (Sfântul Ioan Evanghelistul 13, 18). Alice Ann Bailey (l880-1949), mama spirituală a New Age (Noua Eră) , scria că acest număr are calităţi sacre şi că trebuie folosit cât mai mult posibil.
  3. Yin şi yang, care semnifică faptul că binele şi răul sunt două puteri egale, care se completează una pe alta. Acesta este simbolul taoismului.
  4. Pentagrama, folosită de magia neagră.
  5. Svastica. Crucea frântă înspre stânga se folosește în ocultism. Emblema nazismului a fost Crucea frântă spre dreapta.
  6. Fulgerul. Simbolul lui Lucifer.
  7. Crucea egipteană sau profanată.

Vezi continuarea articolului – partea a II a aici.

Ți-a placut articolul?

Un comentariu la “New Age, Reiki, Yoga, mentalitatea „noii conștiințe religioase”, câți oameni se pierd în această mentalitate modernă (I)

Lasă un răspuns